
LINK 11 DTS AND LINK 22 SPC - N00039-15-R-0030 - Question and Answer Set #6 

Q1.  Question and Answer Set #5, answer to Q3: 
We understand that the "receive input control" is realized by the DTR signal and not with the DCD signal.  
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
Additional background and details to this question. 
PWS TO #1 section 3.1.1, item k, says:  "The Data Terminal shall provide a digital interface to a UHF 
radio, in accordance with MIL-STD-188-114 (RS-232) and the AN/USQ-YYY Common Shipboard Data 
Terminal Set (CSDTS) Specification, to support a Satellite Link 11 capability". 
CSDTS section "3.2.1.6.3 Interface Characteristics", here Table IX, lists the interface signals including RTS, 
CTS, DTR and DCD. 
MIL-STD-188-114A, section 5.4.2.1 and 5.4.2.2 specify the signals RTS and CTS, respectively. 
MIL-STD-188-114A, section 5.4.2.3 specifies the signal "Receive input control", which is output of the 
DTE / input to the DCE. 
We conclude that the DTR signal, which is an output of the DTE = Link 11 Data Terminal and an input to 
the DCE = SATCOM modem, has the function of "Receive input control". 
 
Answer:  Your understanding is correct. 
 
Q2.  PWS TO #1 section 3.1.3, following: 
The DATA TERMINAL shall display the following information and indications to the operator to support 
operations, test and maintenance: 
k. Digital interface signal status: 
 Request to Send: on, off, toggling 
 Clear to Send: on, off, toggling 
 Data Terminal Ready: on, off, toggling 
 Data Carrier Detect: on, off, toggling 
As any of the mentioned signals always can toggle between ON and OFF,  we understand "displayed 
status = toggling" as fulfilled by displaying either ON or OFF. 
Is our understanding correct that the HMI either ON or OFF but not "toggling"? 
If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  Your understanding that the signal status should be displayed as either ON or OFF is correct.  
The PWS will be updated accordingly. 
 
Q3.  PWS TO #1 section 3.3.6 System Test 
We understand this section title as "Data Terminal Test". 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer: No.  This section describes testing of the Data Terminal and Data Terminal HMI software. 
 
Q4.  PWS TO #1 section 3.3.6 System Test 
"The contractor SHALL develop manual and automated Test Procedures to effectively test system 
functions and interfaces." 
We understand this requirement as: 
The contractor SHALL develop manual and automated Test Procedures to effectively test Data Terminal 
functions and interfaces. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  Yes.  The PWS will be updated accordingly. 
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Q5.  PWS TO #1 section 3.3.6 System Test 
"The contractor SHALL develop and maintain Test Procedures to be used for First Article Qualification 
Testing (FAQT) and inspection and acceptance of systems delivered under this contract, as described in 
the following sections." 
We understand this requirement as: 
The contractor SHALL develop and maintain Test Procedures to be used for First Article Qualification 
Testing (FAQT) (section 3.3.6.1) and acceptance testing (section 3.3.6.2) of Data Terminals delivered 
under this contract, as described in the following sections. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  No.  The test procedures should cover testing of the Data Terminals and the Data Terminal 
HMI software.  The PWS will be updated to clarify this. 
 
Q6.  PWS TO #1 section 3.3.6.1 First Article Qualification Test "The FAU under test SHALL meet the 
functional, EMI/EMC, temperature, environmental and performance requirements of the Data Terminal 
Environmental Test Requirements Specification using a Government approved Operational Software 
Baseline configuration." 
We understand this requirement as: 
The FAU under test SHALL meet the functional, EMI/EMC, temperature, environmental and 
performance requirements of section 3.1 of this PWS using a Government approved Operational 
Software Baseline configuration. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  Yes.  The PWS will be updated accordingly. 
 
Q7.  PWS TO #1 section 3.3.6.2 Acceptance Testing (CLIN 0200, OPN) "Final acceptance of Data 
Terminals will occur upon successful completion of acceptance testing by the Government or 
Government acceptance of the contractor test results." 
We understand this requirement as: 
Final acceptance of Data Terminals will occur upon successful completion of either Government 
performed testing (section 3.4.7) or Government acceptance of the contractor provided test results of 
this section. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  No.  Section 3.4.7 is for software acceptance testing.  Your statement without the section 
reference is correct.  However, it must be clear that section 3.3.6.2 requires the contractor to “… 
conduct and document acceptance testing of each Data Terminal and Data Terminal HMI software 
version delivered to the Government under this contract”.  The Government may choose to conduct 
additional testing of the Data Terminal and/or the Data Terminal HMI software prior to final acceptance. 
 
Q8.  PWS TO #1 section 3.4.7 "Software Acceptance Testing (CLIN 0200, OPN)" 
We understand this section title as " Government Acceptance Testing (CLIN 0200, OPN)". 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
  
Answer:  The testing described in section 3.4.7 is a Government led testing effort.  However, this testing 
effort requires contractor support as described in the text of the section. 
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Q9.  PWS TO #1 section 3.4 is entitled and attributed to CLIN: 
"Software Development, Maintenance, and final Test (CLIN 0100, RDTE)" 
PWS TO #1 section 3.4.7 (as subsection of 3.4) is entitled and attributed to CLIN: 
"Software Acceptance Testing (CLIN 0200, OPN)" 
Please confirm that section 3.4.7 is CLIN 0200 and not CLIN 0100. 
 
Answer:  Section 3.4.7 is correctly attributed to CLIN 200.  The Government will perform software 
acceptance testing on the first production Data Terminal and Data Terminal HMI software and may 
conduct additional software acceptance testing on any subsequent Data Terminal that contains a 
software/firmware update or on any new Data Terminal HMI software version. 

Section 3.5.3 is incorrectly attributed to CLIN 200 but should be attributed to CLIN 100.  The 
PWS will be updated to correct this and to clarify that the contractor is required to support software 
testing of the two EDM units as part of the “system testing” described in this section. 
 
Q10.  PWS TO #1 section 3.4 item i: 
"Provide on-site technical support in response to trouble reports or technical related software issues." 
We understand this requirement as: 
Provide on-site technical support in response to trouble reports or technical related software issues as 
required in section 3.5.1. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:   No.  The PWS will be updated to clarify that the intention is for the contractor to “Provide on-
site technical support in response to trouble reports or technical related software issues as required in 
section 3.4.7”. 
 
Q11.  PWS TO #1 section 3.4.7 Software Acceptance Testing (CLIN 0200, OPN) "The IV&V testing will be 
performed in accordance with a Government approved Software Acceptance Test Procedure." 
We understand this requirement as: 
The IV&V testing will be performed in accordance with the Government approved Acceptance Test 
Procedure as required in section 3.3.6.2. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  Yes, your understanding is correct. 
 
Q12.  PWS TO #1 section 3.5.1  Field Engineering Services (CLIN 0200, OPN) 
"These engineering services include among others:   ...  e. Training" 
We understand this requirement as: 
These engineering services include among others:   ...  e. Training as required by section 3.9.1. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  No.  Part of the intent of section 3.9.1 is for the contractor to train the SPAWAR Government 
personnel on the operation and maintenance of the Data Terminal and the Data Terminal HMI software.  
The Government personnel will be responsible for shipboard and lab installation of the Data Terminal 
and the Data Terminal software as well as training the ship’s forces and lab personnel.  In the event that 
a problem arises during installation or training that cannot be resolved by the Government personnel, 
the Government team may request support from the contractor to resolve the problem.  In this case, 
the contractor support would be provided under section 3.5.1 of the PWS.  Section 3.5.1 of the PWS will 
be modified to quantify the amount of effort the Government anticipates for this section. 
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Q13.  PWS TO #1 section 3.5.1  Field Engineering Services (CLIN 0200, OPN) 
"These engineering services include among others:   ...  f. Manufacturing and repair of cables" 
We understand this requirement as: 
These engineering services include among others:   ...  f. Manufacturing and repair of cables, if cables are 
a deliverable item. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:   Yes, the PWS will be modified accordingly. 
 
Q14.  PWS TO #1 section 3.5.3 Installation Test Support (CLIN 0200, OPN) "The contractor SHALL provide 
installation test support for two EDM Data Terminals in the SPAWAR Systems Center Pacific Combined 
Test Bed Laboratory in San Diego CA." 
From this requirement we conclude that section 3.5.3 Installation Test Support is part of CLIN 0100 not 
CLIN 0200. 
Is our understanding correct?  If our understanding is not correct please explain why. 
 
Answer:  Yes, the PWS will be modified accordingly. 
 


